Tikka masala z ciecierzycą i tofu

1. Usmaż czosnek i imbir na oleju aż się lekko zrumienią. 2. Dodaj czosnek, imbir, przyprawy i zioła do moździerza (lub miksera) i przygotuj pastę tikka masala. 3. Na drugiej patelni usmaż ciecierzycę i tofu pokrojone w kostkę, dodaj półtorej łyżki pasty tikka masala. 4. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, aż ciecierzyca połączy się […]

BANANOWE PLACKI Z TOFU

Sposób przygotowania – placki Rozgnieć banana i włóż go do miski. Dodaj drobno startą mąkę, tofu Lunter, proszek do pieczenia, sól, olej i cukier. W razie potrzeby rozcieńcz masę mlekiem kokosowym. Usmaż placki na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor. Sposób przygotowania – jabłko karmelizowane Obierz jabłko, pokrój w grubsze krążki, […]

HALUSZKI Z „BRYNDZĄ” Z TOFU

1.Najpierw przygotuj „bryndzę” z tofu. Tofu naturalne pokrój w kostkę, obierz cebulę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj śmietanę roślinną, sok z połowy cytryny, sól i drożdże, które nadadzą potrawie serowego smaku. Bryndzę możesz zmiksować w robocie kuchennym lub w blenderze. Miksuj tak długo, aż masa będzie całkowicie gładka. Na koniec możesz dodać sól, sok […]

TOFU Z CYNAMONEM

1. Tofu pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 2. Tak przygotowane tofu możesz podawać na surowo, lub zapiec we frytownicy lub piekarniku, tak, aby było chrupiące.

DESER Z TRUSKAWKAMI I TOFU

1. Do blendera włóż tofu, jogurt roślinny, wybrany słodzik i sok z cytryny i zmiksuj na kremową masę. 2. W kieliszkach lub innych szklanych naczyniach ułóż naprzemiennie warstwami płatki kukurydziane, jogurt i pokrojone truskawki. Czynność powtarzaj, aż wypełnisz naczynie. Deser udekoruj prażonymi płatkami migdałów i listkami mięty.

WIOSENNY KOTLET Z TOFU

1. Tofu rozdrobnij, dodaj czosnek, czarny pieprz, sól i majeranek. 2. Do tofu dodaj ugotowaną kaszę gryczaną wraz z drożdżami i bułką tartą. Wlej mleko i dobrze wymieszaj. 3. Masę rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia. Rozsmaruj na niej tofucznicę z tofu i przy pomocy papieru zwiń wszystko w rulon. 4. Ułóż na blasze do […]

WIOSENNY SZPINAK Z PIECZONYM TOFU

1.Tofu przekrój na pół, a następnie pokrój w trójkąty. Ułóż je na blasze do pieczenia i polej sosem sojowym. Piecz tofu w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200°C. 2.W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek na złoty kolor. 3.Na patelnię wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, dodaj świeży szpinak. […]

WYTRAWNE BABECZKI Z TOFU I WARZYWAMI

1.Tofu pokrusz i włóż do miski. Dodaj startą cukinię (z której wcześniej odciśnij wodę), marchewkę i pokrojone suszone pomidory. 2.W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę. Cebulę dodaj do naczynia z tofu i warzywami i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. 3.Dodaj proszek do pieczenia i mąkę i ponownie […]

Tofu na pomarančoch

1. Ryžu pripravíme podľa návodu na obale. 2. Tofu nakrájame na kvádriky, osušíme, osolíme a obalíme v škrobe. Následne opečieme vo wok panvici na oleji. 3. Na omáčku zmiešame v hrnci všetky ingrediencie okrem vody a škrobu, tie si zmiešame separátne. Omáčku privedieme k varu a následne k nej prilejeme škrobovú zmes. Za stáleho miešania počkáme, kým nezhustne. Potom do nej pridáme opečené tofu a dôkladne premiešame. 4. Edamame v krátkosti povaríme. […]