szczęśliwychi tofusnych
świąt
Wigilijna kapusta z wędzonym tofu
Krok1
Suszone grzyby zalej wodą i odstaw aż się namoczą.
Krok2
Cebulę pokrój, podsmaż na oleju, dodaj słodką paprykę, mielony pieprz, kapustę kiszoną, pokrojone w kostkę ziemniaki i kminek.
Krok3
Zalej bulionem, dodaj pieprz, sól i namoczone grzyby. Gotuj do miękkości przez około 25 minut.
Krok4
Dodaj pokrojone w kostkę tofu, dodaj suszone śliwki.
Krok5
Zagotuj i dopraw.
Tofu na każdą świąteczną chwilę,
Tradycyjnie czy nowocześnie – zawsze pysznie!
Krok1
Mąkę, mleko sojowe, suszony czosnek i wędzoną paprykę wymieszaj na gładkie ciasto, które posłuży do obtaczania tofu.
Krok2
Ciasto powinno mieć średnią gęstość. Płatki kukurydziane pokrusz i wsyp do miski.
Krok3
Tofu przekrój wzdłuż na pół. Jeśli masz ochotę na „klasyczny kotlet”, możesz obtoczyć tofu bezpośrednio w przygotowanym cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych.
Krok4
Jeśli chcesz uzyskasz „rybny” smak, dodaj do ciasta pokrojone w plasterki wodorosty nori.
Krok5
Z tofu możesz też wyciąć kształty karpich dzwonków, a z pozostałych kawałków zrobić „paluszki a’la rybne”.
ŚWIĄTECZNA UCZTA Z MORSKIM SMAKIEM
– NIECH TWOJE ŚWIĘTA BĘDĄ ZDROWE I SMACZNE!
Krok1
Rozdrobnione tofu zmiksuj z miodem, olejem, mlekiem i ekstraktem waniliowym.
Krok2
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, a następnie dodaj do zmiksowanego tofu.
Krok3
Całość zmiksuj na gładką masę.
Krok4
Powstałym ciastem wypełnij natłuszczone foremki do pączków do 3/4 objętości. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Krok5
Roztop czekoladę, zanurz pączki do połowy w czekoladzie i posyp orzechami.
Na świątecznym stole smakołyk króluje
Paté de Tofu każdego oczaruje!