W pierwszej części naszego cyklu przedstawiliśmy dziennikarza Dana Buettnera z National Geographic, który na przestrzeni ośmiu lat eksplorował 5 regionów świata, wyjątkowych ze względu na długowieczność ich mieszkańców – Niebieskie Strefy.
Po kolei omówimy wszystkie 5 Niebieskich Stref i wspólnie przyjrzymy się produktom, które według analiz i badań Dana mogą przedłużyć nasze życie. W ostatnim tekście wspólnie przyglądaliśmy się jedzeniu na Okinawie, a dzisiaj czeka nas druga Błękitna Strefa – włoska Sardynia.
Źródło: unsplash.com
SARDYNIA – WŁOCHY
„Około 1990 roku na międzynarodowej konferencji na temat długowieczności. pojawił się nieznany włoski badacz i poinformował o odkryciu niezwykłej koncentracji stulatków. Dr. Gianni Pes ogłosił, że znalazł obszar na Sardynii, który zamieszkuje prawie dziesięciokrotnie więcej stulatków niż podobna populacja w Stanach Zjednoczonych” – wyjaśnia Dan Buettner w filmie dokumentalnym „Live to 100” dostępnym w serwisie Netflix.
Doktor Gianni stworzył mapę, na której zaznaczał niebieską kropką każdą znaczącą koncentrację stulatków na danym terenie. Na jednym z obszarów kropek było tak dużo, że utworzyła się z nich swego rodzaju niebieska plama i tak narodziło się określenie Niebieskie Strefy. Dan odwiedził Błękitną Strefę składającą się z 6 wiosek na Sardynii i przeprowadził tam swoje badania.
JEDZENIE Z PRZESZŁOŚCI DLA TWOJEJ PRZYSZŁOŚCI
Dan odkrył, że to, co konsumują dzisiaj mieszkańcy Sardynii, niewiele różni się od tego, co jedli na wyspie tysiąc lat temu. Zajrzał do kuchni starszych kobiet, żeby zobaczyć, co gotują – ponieważ na Sardynii gotuje się te same potrawy od pokoleń.
Podstawą diety są tutaj makarony i pieczywo, mimo że w dzisiejszych czasach te dwa produkty są często demonizowane i wiele osób ich unika. Jednak w tym przypadku nie chodzi tylko o to, że mieszkańcy Sardynii jedzą proste węglowodany. Najważniejsze jest to, jak je przygotowują. Przykładowo chleb na zakwasie, który spożywają, w odróżnieniu od zwykłego białego chleba, przygotowywany jest z drożdży z bakterii zwanych Lactobacillus –co zmniejsza jego ładunek glikemiczny.
Źródło: Pexels.com
„Chleb na zakwasie faktycznie zmniejsza wchłanianie cukru, co wyjaśnia, dlaczego mieszkańcy Sardynii rzadziej zapadają na cukrzycę, a co za tym idzie, żyją dłużej. Ale głównie spotkamy tu węglowodany złożone, takie jak produkty pełnoziarniste, warzywa i fasola” – mówi Dan w filmie dokumentalnym Netflix.
Źródło: unsplash.com
Sardyńczycy codziennie spożywają fasolę, czasami makarony, a przede wszystkim dużo warzyw sezonowych. Częścią ich diety od wieków jest warzywna zupa Minestrone. Wszystkie składniki tej fantastycznej zupy zawierają dużo błonnika, który kontroluje procesy zapalne i wzmacnia układ odpornościowy. Zupę Minestrone jedzą codziennie – i podobnie jak słodkie ziemniaki na Okinawie, dieta na Sardynii jest pełna złożonych, czyli dobrych, węglowodanów.
NIE MUSISZ JECHAĆ NA SARDYNIĘ, ABY BYĆ ZDROWYM
Oczywiście nie trzeba jechać na Sardynię, żeby mieć zdrowe ciało i umysł. Celem filmu jest zwrócenie uwagi nie tylko na sposób życia, ale także na skład diety u ludzi zamieszkujących Niebieskie Strefy.
Dan odkrył, że aby być zdrowym, trzeba jeść dużo warzyw i owoców oraz węglowodanów złożonych. Wszystko to może stanowić podstawę Twojej diety również w miejscu, gdzie mieszkasz obecnie.
Zbilansowana dieta, zawierająca wystarczającą ilość produktów pochodzenia roślinnego, pomaga zapobiegać wielu chorobom i pomaga organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu. TOFU to także idealny pokarm i wsparcie w dążeniu do zdrowego odżywiania. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych jest źródłem korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Więcej o jego zaletach przeczytasz m.in. TUTAJ.
Źródło: Pexels.com
TOFU w połączeniu z warzywami, owocami, roślinami strączkowymi, orzechami i nasionami jest doskonałym wsparciem w utrzymaniu zdrowej i zbilansowanej diety, a przede wszystkim w zachowaniu zdrowia w dobrej kondycji przez długie lata. Jeśli chcesz przygotować smaczne i pożywne posiłki dla siebie i swoich bliskich, zainspiruj się naszymi przepisami.
Źródło: Dokument „Live to 100: Secret of Blue Zones”.